Murmeleita etsimässä. Alppiloma osa 1

Elokuun puolivälissä kutsuivat lempivuoreni, Sveitsin Alpit.  Eivätkä ihan mitkä tahansa Sveitsin Alpit vaan juuri ne lempivuoret ja lempihuiput, jotka kohoavat St. Moritzin ympäristössä parhaimmillaan yli 4000m korkeuteen. Googleta Berninan massiivi ja etsi kuvista terävin huippu, jos haluat nähdä kuvan siitä vuoresta, josta näen välillä unia ja jonka aion vielä jonain päivänä valloittaa. Tällä reissulla ei ollut vielä aika käydä ikijään kimppuun ja tasapainoilla kapeaa harjannetta pitkin Piz Berninalle, mutta muutamia muita uusia huippuja tuli katseltua lähietäisyydeltä ja yhtä jopa numerolapun kanssa :)

Reissulla tuli lenkkeiltyä tällä kertaa yhtä puolen tunnin maastopyörähairahdusta lukuunottamatta ainoastaan jalan, mutta tutusta paikasta löytyi siitä huolimatta tai ehkä juuri siitä johtuen uutta ja tuntematontakin tutkittavaa. Mopo karkasi hieman suunnitellusta, mutta olen ylpeä itsestäni, kun maltoin mieleni kohtuudella. Sen verran paljon vuoret kuitenkin houkuttivat, että syyskuu ei alkanut alkuperäisen suunnitelman mukaan 1.9. Nuuksiossa 70km juoksemisella, vaan olen tyytyväisenä palautellut itseäni lomasta ihan kotimaisemissa vielä tänä viikonloppunakin. 

Reissussa tuli oltua yhteensä 10 päivää, joista ensimmäinen päivä meni täysin matkustaessa. Karkeasti näin tuli liikuttua:

ma 13.8. Matkapäivä: lennot Kokkola - Helsinki ja Helsinki - Zurich, autolla Zurichistä Samedaniin vajaat 3h vuorten yli. Perillä vasta säkkipimeässä illassa.

ti 14.8. Aamulla juoksulenkki Alp Muntatschille ylös ja alas, shokkihoitona heti ylös kovaa time trackin kautta ja vanhasta ennätyksestä viilautui samalla 3min pois (32.30 -> 29.13). Yhteensä 1h14min "juoksua". Illalla puolen tunnin pikkupyörittely laakson pohjalla lainamaasturilla.

ke 15.8. PIZ LAGALBIN HUIPUTUS. Hieno päivä, aurinko ja maisemia. Reissun ekat murmelit bongattu ja kuvattu, vaikka "kukaan ei yleensä näe murmelia, kuulee vain vihellyksen". Yhteensä n. 3h vuorenrinteillä ylös ja alas etenemistä ja varmaan tunti ihastelutaukoja.

to 16.8. Vajaan tunnin hölkkä Engadinin laakson pohjalla.

pe 17.8. Puolen tunnin minilenkki ja kisaan valmistautumista. Loppupäivä Davosissa turistiretkellä.

la 18.8. VERTIKAALI KILOMETRIN KISA ST MORITZIN KESKUSTASTA PIZ NAIRILLE. Kun merenpinnantasoneläjä laiteteen 5km pituiseen kisaan, jonka lähtö on 1800m korkeudessa ja maali 3000m korkeudessa, saattaa iskeä oksetus, huimaus ja hapotus, joiden kaltaista ei ole koskaan ennen kokenut. Aamulenkki, verkat + kisa yhteensä n. 2h. 

su 19.8. Toiseen mahdolliseen kisaan (25km tasaista hiekkatietä laakson pohjalla) DNS ja sen sijaan WEISSFLUHJOCHIN HUIPUTUS Davosissa. Uusi vuori houkutti enemmän kuin Silvaplana ja St Moritz - järvien rannat. Weissfluhjoch tarjosi kaikkea helteestä rakeisiin ja ukkosiin, kiitos itselleni, kun lähtöhetken helteestä ja pilvettömästä taivaasta huolimatta pakkasin mukaan takin juoksuliiviin. Juoksua n.2h30min.

ma 20.8. Väsy ja lepo. Vain vajaan puolen tunnin aamuhölkkä ja loppupäivä Stelviolla ja Livignossa turistina. Usko oli vahva, että italialainen kahvi ja pizza palauttaa parhaiten.

ti 21.8. PIZ PADELLAN HUIPUTUS, eli reissun neljäs uusi vuori! Ja ei mikä tahansa vuori, vaan huippu, jota olin lenkkiä ennen katsellut talon ikkunasta sen miljoona kertaa kaikilla reissuilla Samedaniin. 2h45min juoksua. 

ke 22.8. Viimeinen lenkki Alpeilla tällä erää: maisemanautiskelua Samedan - Cristolais - Alp Clavadatsch - Alp Muntatsch - Samedan. Juoksua 1h40min. Ja sitten matkustusta pitkän kaavan mukaan 13h Samedanista Kokkolaan asti. 

Tässä vielä tiiseriksi pari kuvaa, palataan ainakin Lagalbille, Nairille, Steviolle ja Padellalle tarkemmin omissa postauksissaan.

-t

 Ihminen on pieni, luonto ja maapallo suuri. 

Ihminen on pieni, luonto ja maapallo suuri. 

 Tästä ei enää juoksumaisemat ja olosuhteet hirveästi voi parantua...

Tästä ei enää juoksumaisemat ja olosuhteet hirveästi voi parantua...

 ... paitsi silloin, kun maisemassa on jäätikköä ja se edellä mainittu Berninan massiivi.

... paitsi silloin, kun maisemassa on jäätikköä ja se edellä mainittu Berninan massiivi.

 Piz Nairia kohti numerolappu rinnassa (tai näköjään selässä)

Piz Nairia kohti numerolappu rinnassa (tai näköjään selässä)

 Weissfluhjochin kainalossa.

Weissfluhjochin kainalossa.

 Stelvion jäätikköä Piz Umbrailin suunnasta katsottuna.

Stelvion jäätikköä Piz Umbrailin suunnasta katsottuna.

 Eväsretkellä Piz Padellan huipulla.

Eväsretkellä Piz Padellan huipulla.